2a Jornada Ciutat Orgànica - 2 de març de 2015



CIUTAT I TERRITORI, DESENVOLUPAMENT SENSIBLE


Donant continuïtat al cicle CIUTAT ORGÀNICA, Reflexions per a una nova estratègia urbana a Ontinyent -encetat el passat desembre amb la jornada "Participació ciutadana"-, el proper 2 de març s'emplaça a ciutadans, tècnics i Administració a reunir-se per analitzar l'ecosistema ciutat-territori. La jornada "Ciutat i territori, desenvolupament sensible" proposa reflexionar al voltant del complex equilibri entre decreixement, planejament, regeneració urbana i respecte pel territori i els recursos.




Tractarem d'esbrinar com la ciutat actual pot afrontar el decreixement des d'un desenvolupament sensible amb el territori i la ciutat, fent front als reptes econòmics i mediambientals amb la mirada posada sobre el model energètic, la mobilitat, les zones verdes i espais naturals, així com la recuperació dels nuclis històrics i el patrimoni.

José Fariña, arquitecte i Catedràtic d'Urbanisme i Ordenació del Territori per la Universitat Politècnica de Madrid, a més de llicenciat en dret, obrirà la sessió amb la ponència "La ciudad y el territorio, retorno a la conciencia social". A continuació, el debat es traslladarà a l'àmbit local amb la taula redona integrada pel mateix professor José Fariña, Manuel Ángel del Moral Cariñena -arquitecte Cap de l'Oficina Tècnica Municipal d'Ontinyent-, i Ferran Gandia i Navarro -membre de la Colla Ecologista L'Arrel, de la Plataforma Bosc Viu i de la Comissió Forestal d'Acció Ecologista Agró-.

A la taula s'abordarà l'ocupació del territori i la seua relació amb la ciutat, analitzant el disseny i gestió de les zones periurbanes i de les zones verdes urbanes, la influència del model de ciutat sobre l'energètic -i com adoptar un sistema no sols més eficient, sinò de sobirania energètica-, la necessària rehabilitació dels nuclis històrics i la seua relació amb el desenvolupament urbà, el disseny inclusiu dels espais i la forma que tenim d'habitar la ciutat. La planificació i gestió urbanístiques al context de decreixement actual són, sense dubte, un repte complex que cal afrontar des de la interdisciplinareïtat, qüestionant la validesa dels vigents models de planejament i les opcions per adaptar la ciutat actual a aquesta nova realitat.

Podeu fer la consulta del programa, ací